Ældre på Frederiksberg bliver jaget fra hus og hjem

hm

Ældre på Frederiksberg bliver jaget fra hus og hjem

Henrik Murmann, Edvard Glæsels Vej, opfordrer Ældrerådet til at tage affære over for den høje grundskyld.

Valget blandt over 20.000 borgere til Ældrerådet er vel overstået, og ganske passende endte fordelingen af poster denne gang med, at tidligere borgmester John Winther blev formand.

Jeg håber, at det nye Ældreråd vil se på de lokale boligskatter – og lægge pres på de lokale politikere til at gøre noget, både på rådhuset og på Christiansborg.

Selv om netop Frederiksberg længe har haft landets højeste – og stærkt stigende – grundskyld, og selv om netop mange pensionister og efterlønnere bliver truet på hus og hjem af grundskylden, så hørte vi ikke meget fra kandidaterne om dén sag under valgkampen.

Mange ældre borgere har betalt lånene ned i deres bolig og vil gerne blive boende i det, der måske har været deres hjem i årevis. For mange vil adgangen til selv en lille stump have eller en altan være en daglig nydelse, der endda holder sygdomme og skavanker for døren.

Men eksplosionen i grundskylden her i kommunen har gjort det vanskeligt for mange at blive i egen bolig, selv om de har opført sig økonomisk fornuftigt.

Desværre er eksemplerne mange. Fx har Politiken beskrevet, hvordan en 75-årig enke i Den Hvide By pludselig har fået udsigt til en årlig regning på 120.000 kroner – alene i grundskyld. Oveni kommer ejendomsværdiskat, energiskatter, vedligeholdelse af et gammelt hus og naturligvis almindelig skat af pensionen.

Regningen er naturligvis størst for de ældre, der har lidt have, men også Frederiksberg-borgere i lejlighed betaler mange penge, uanset om det er ejer-, andels- eller lejelejlighed. Faktisk betaler de fleste i lejlighed, hvad der svarer til skatten for et eller to parcelhuse mange andre steder i landet.

“Indefrys da bare grundskylden hos kommunen,” vil nogle måske svare. Men indefrysning er jo reelt et lån, og mange ældre (og kommende ældre) har lagt økonomien til rette efter at kunne klare sig selv. Og er det overhovedet rimeligt, at pensionister i dagens Danmark skal låne for at kunne betale deres skatter? En del ældre vil sikkert også mene, at de på den måde gnavede løs af den arv, de ellers gerne ville overdrage til børn og børnebørn.

Selv om Frederiksberg er så hårdt ramt af boligskatter, så har vores lokale politikere vidt forskellige holdninger. Nogle finder skatterne rimelige, enkelte vil ligefrem have dem forhøjet, og nogle kæmper for lavere skatter, mens andre lurepasser.

Det er velkendt, at adskillige i Ældrerådet har endog gode kontakter til de politiske partier, så jeg håber, at rådet vil komme trængte pensionister og efterlønnere til undsætning og sætte fokus på denne sag, der truer mange på hus og hjem netop her i vores ellers dejlige kommune.

One Reply to “Ældre på Frederiksberg bliver jaget fra hus og hjem”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *